Wat veroorzaakt fibromyalgie?

Wat veroorzaakt fibromyalgie?

Fibromyalgie wordt ten onrechte als een moderne ziekte beschouwd, maar dat is natuurlijk niet waar. Het woord fibromyalgie betekent letterlijk 'pijn in de spieren en bindweefsel. De eerste beschrijving ervan kon wel eens gevonden worden in het bijbelboek van Job : "De nachten zijn vervuld van pijn alsof er iets aan mijn botten zit te knagen."
In de 17e eeuw werd voor het eerst een medische term voor de aandoening gebruikt: spier-reuma. Twee eeuwen later pas werd de eerste nauwkeurige medische beschrijving gegeven.
Er wordt op gezinspeeld dat Florence Nightingale op een gegeven moment ook aan fibromyalgie leed, nadat ze een beroemdheid werd dankzij haar inspanningen tijdens de Krimoorlog (1853-1856).
Het duurde tot het eind van de 20e eeuw voordat fibromyalgie ook daadwerkelijk als ziekte werd erkend, maar nog steeds doen sommige artsen het af als 'nonsens'.

Maar wat is fibromyalgie precies? Het woord betekent letterlijk 'pijn in de spieren en het bindweefsel'.
Waar fibromyalgie door veroorzaakt wordt, daar is eeuwenlang over gespeculeerd. Men heeft het zeer lang domweg afgedaan als een geestesziekte.
De reden daarvoor lag er in dat ondanks heftige pijnen, er geen aanwijsbare schade in de spieren zelf kan worden opgespoord en dan zit het volgens medici snel 'tussen de oren'. Ofschoon men veel pijn ervaart in in spieren en bindweefsel, is er geen aanwijsbare schade in de spieren zelf. Evenmin is sprake van een ontsteking of auto-immuunaandoening.

Hoewel er nog veel onderzoek nodig is om het tot op de bodem uit te zoeken, lijkt deze verklaring het meeste hout te snijden: er is sprake van een overactief centraal zenuwstelsel, waardoor pijnprikkels veel heftiger binnenkomen. De ziekte zelf ontstaat meestal pas na langdurige stress, trauma of ontstekingen.

Een opvallend kenmerk voor lijders aan fibromyalgie blijkt de aanwezigheid van een ongebruikelijk groot aantal zenuwuiteinden, die bij een bepaald deel van de bloedbaan uitkomen, waar een verbinding wordt gemaakt tussen de aanvoerende en afvoerende bloedbaan (Eng: arteriole-venule shunts of AVS). Dit zou heel goed (een van) de oorzaken kunnen zijn voor de hevige pijn en overgevoeligheid, de slecht afgestelde doorbloeding en de moeilijkheid om de lichaamstemperatuur te stabiliseren.

Vooral de doorbloeding naar de spieren is slecht, wat leidt tot een opstapeling van afbraakproducten, zoals melkzuur, wat o.a. het gevoel verklaart alsof er duizenden naalden in je worden gestoken.Fibromyalgie komt zelden alleen, er is vaak ook sprake van chronische vermoeidheid, geïrriteerde darmen, overgevoeligheid voor meerdere chemische verbindingen, rusteloze benen en pijn op de borst.

Veel pati├źnten, die hun lichaam niet willen belasten met farmaceutische middelen, ervaren verlichting bij CBD olie, terwijl anderen laten weten goede resultaten te bereiken met foam rolling en trigger point therapie.