Wat is rode gefermenteerde rijst en wat doet het?

Wat is rode gefermenteerde rijst en wat doet het?

De bekendste werking van rode gefermenteerderijst is haar cholesterolverlagende eigenschap. Veel mensen met een te hoge cholesterolspiegel gaan rode gefermenteerde rijstsupplementen gebruiken om zo de gevaren van statines te ontlopen.
Het gebruik van statines wordt in verband gebracht met een veelvoud aan ongewenste neveneffecten waaronder geheugenverlies, leverschade, spierpijn, hoge bloedsuikerwaarden en zelfs ontwikkeling van diabetes type 2.<

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het supplementeren met rode gefermenteerde rijst in staat is om de algehele cholesterolspiegel te verlagen evenals heel specifiek LDL-cholesterol oftewel het 'slechte cholesterol'.
Volgens de traditionele Chinese geneeskunst is een van de voordelen van rode gefermenteerde rijst een verbetering van de doorbloeding en de spijsvertering.

Rode gefermenteerde rijst supplementen zijn zeer populair, dus loont het te moeite om eens nader te bestuderen wat de gunstige eigenschappen en wat de minpunten van dit zelfzorggeneesmiddel zijn.

Wat is rode gefermenteerde rijst?

Wat is rode gefermenteerde rijst precies? Rode gefermenteerde rijst (Engels: Red Yeast Rice of kortweg RYR) ontstaat door het fermenteren van bepaald type gist dat Monascus purpureus heet in combinatie met rijst. Zodra rijst wordt gecombineerd met gefermenteerde gist, ontstaat de zogenaamde rode gefermenteerde rijst die helder roodpaars van kleur wordt. Het is het rode-gefermenteerde -rijstextract, wat wordt gebruikt om supplementen van te maken.

Waarom werkt rode gefermenteerde rijst zo goed bij een te hoge cholesterolspiegel?
Hier doet zich het interessante fenomeen voor dat rode gefermenteerde rijst vana nature zogenaamde monacolines bevat, die de aanmaak van cholesterol blokkeert. Eén van deze monacolines die men soms in Red Yeast Rice supplkementen aantreft, te weten monacoline K is controversieel omdat het precies dit stofje is wat een werking heeft dat gelijk is aan dat van statines zoals lovastatine en mevinoline.
Dat is met name controversieel omdat we weten dat statines zulke nadelige effecten op de gezondheid heft, zoals spierpijn , spierzwakte, neuropathie, hartfalen, duizeligheid, problemen met verstandelijke functies, kanker, alvleesklierklachten en depressie.

De experts zijn er niet zeker van wat precies de reden is dat Red Yeast Rice zo succesvol is in het laten zakken van de cholesterolspiegel. Komt dat door de monacolines of omdat het van nature ook andere plantaardige stoffen bevat die ook een rol kunnen spelen zoals fytosterolen en isoflavonen evenals een aantal onverzadigde vetzuren.
Sommige onderzoekers denken dat aangezien het gehalte aan monacoline in rode gefermenteerde rijst zoveel lager is dan wat in statines wordt aangetroffen het cholesterolverlagende effect vooral moet liggen in andere stoffen, die in rode gefermenteerde rijst aangetroffen wordst.

In 1998 begon de Amerikaanse FDA (de Amerikaanse VWA) met het strikter reguleren van RYR supplementen en sindsdien is het verboden om nog supplementen te maken met een hoog aandeel monacoline K.

Het Amerikaanse Centrum voor Complementaire en Alternatieve Geneeskunde merkt op: "Ondanks de verscherpte eisen van de FDA zijn er nog steeds een aantal RYR-supplementen op de markt die (veel) monacoline K bevatten. En andere producten bevatten weer heel weinig of zelfs niets van deze stof.”  

Vijf gezondheidsvoordelen van rode gefermenteerde rijst

Hulp bij het een te hoog cholesterolgehalte

RYR-supplementen worden meestal geslikt om op natuurlijke wijze een hoge cholesterolspiegel te verlagen (medische term: hyperlipidemie). De rode gist (Monascus purpureus) die wordt gebruikt om rode gefermenteerde rijst te maken, blijkt in staat te zijn om een enzym in het menselijk lichaam af te remmen dat er voor zorgt dat cholesterol gemaakt wordt. Er zijn heel veel studies voorhanden die aantonemn dat rode gefermenteerde rijst een positieve invloed heeft op het cholesterolgehalte.

Zo toonde een onderzoek uit 2010 (gepubliceerd in the American Journal of Cardiology) aan dat 25 patiënten, die geen reguliere statines konden verdragen met RYR het gehalte van de LDL-cholesterolwaarde gemiddeld met 19% daalde en de totale cholesterolspiegel met 13%.

Een ander onderzoek (gepubliceerd in European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation) met 79 patiënten (tussen 23-65 jaar oud), die een te hoge cholesterolspiegel hadden die tweemaal per dag 600mg RYR of een placebo kregen, leidde er toe dat de groep die RYR nam, een significante daling had van zowel de LDL-cholesterol als de totale cholesterolspiegel.
Andere onderzoeken leidden tot vergelijkbare resultaten:
1200mg per dag verlaagde het LDL-cholesterol met 26% in 8 weken tijd
2400mg per dag verlaagde het LDL-cholesterol met 22% en totaal cholesterol met 16% in 12 weken tijd 

Minder vermoeide spieren

Eén van de meest voorkomende klachten door statinegebruikers is dat ze er vermoeide en slappe spieren door krijgen. Tussen 10 tot 15% van de gebruikers hebben daar last van. In een recent onderzoek dat dit jaar (2017) gepubliceerd werd, werden 60 gebruikers met een abnormaal hoge cholesterolspiegel gevolgd, die simvastatine of RYR namen.
Na 4 weken had de groep die simvastatine slikte, veel vaker last van spiervermoeidheid dan de groep die RYR slikte. In beide groepen zakte het cholesterolgehalte behoorlijk maar de groep die simvastatine slikte, werd minder actief (vermoedelijk door de spiervermoeidheid). De conclusie uit het onderzoek was dat RYR even goed werkte als statine maar leidde tot minder spiervermoeidheid.

Hulp bij overgewicht

In een onderzoek (van 2015 gepubliceerd in Journal of Medicinal Food) met muizen, werd gekeken of rode gefermenteerde rijst behulpzaam kon zijn in de gelijktijdige behandeling van overgewicht en hoge cholesterolwaarden.
De onderzoekers hadden in totaal 5 groepen: normaal dieet, hoogvet-dieet zonder behandeling en drie andere hoog-vet-dieetgroepen, die respectievelijk 1g/kg of 2,5g/kg lichaamsgewicht door het voer gemengd kregen gedurende 8 weken en een laatste groep ook nog eens 12 weken gevolgd werd met weer 1g/kg l.g.
En wat bleek? Door de toevoeging van RYR kregen de diertjes géén last van een te hoge cholesterolspiegel maar kwamen ze ook nog eens niet in gewicht aan.
De conclusie die ze trokken was “Deze resultaten suggeren dat RYR therapeutische waarde heeft in de behandeling van obesitas en hyperlipidemie.”

Afname van kenmerken voor oxidatieve stress

In een ander heel recente publicatie (gepubliceerd in 2017) werd een dubbelblind gerandomiseerd onderzoek gedaan met 50 patiënten die leden aan het zogenaamde metabool syndroom. Zij kregen een supplement, waar behalve RYR ook nog olijfextract aan was toegevoegd.
Metabool syndroom is een ziekte waarbij er 3 of meer gezondheidsproblemen voorkomen: ophoping vet rondom het middel, hoge bloeddruk, hoge bloedsuikerwaarde, een hoge triglyceridewaarde of een te laag HDL-cholesterolgehalte (het “goede” soort cholesterol) .

Bij deze proef daalde een bepaald soort kenmerk (biomerker) behoorlijk, te weten de Lp-PLA2 (lipoprotein-associated phospholipase A2) evenals dat van de geoxideerde LDL-eiwit.
Dat is belangrijk omdat dit biomerkers zijn voor oxidatieve schade/stress, die een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van deze en andere welvaartsziekten.
In dit geval kan men stellen dat een lagere waarde hiervan leidt tot een verlaagd risico op hartziekten bij mensen met een metabool syndroom.

Verbetering van insulinegevoeligheid

In een ander onderzoek (in 2012 gepubliceerd in het World Journal of Cardiology) bleek dat rode gefermenteerde rijst ook zorgt voor een normale bloedsuikerspiegel.
In dit onderzoek bij mensen met een metabool syndroom werd specifiek gekeken naar het gecombineerde effect van berberine, rode gefermenteerde rijst en policosanol.

Na 18 weken hadden de mensen die het supplement namen, een veel betere cholesterolspiegel en een hogere insulinegevoeligheid.

Mogelijk nadelige neveneffecten en waarschuwing

Eenieder die jonger is dan 20 jaar zou zeker géén rode gefermenteerde rijst supplementen moeten slikken. Dit geldt ook voor wie een allergie of overgevoeligheid heeft voor rijst, rode gist of andere leden van deze Monascaceae-gistfamilie.

De neveneffecten van rode gefermenteerde rijst zijn in het algemeen heel erg mild en kunnen het volgende omvatten: hoofdpijn, maagklachten, winderigheid of duizeligheid.
Spierpijn en spierzwakte kan ook voorkomen. Het is verstandig om als u last krijgt van dit soort klachten te stoppen met het gebruiken van RYR en met de huisarts contact op te nemen.

Rode gefermenteerde rijst behoort u zeker niet te nemen als u zwanger bent, borstvoeding geeft of zwanger probeert te raken.
Ook dient u geen RYR te nemen als u lijdt aan een nierziekte, leverziekte, schildklierklachten heeft of een of andree spieraandoening heeft danwel een verhoogd risico op kanker heeft.
Evenmin dient u rode gefermenteerde rijst te gebruiken als u gebukt gaat onder een infectie, net een orgaantransplantatie heeft ondergaan of als u meer dan 2 glazen alcohol per dag consumeert.

Tot slot is het beter om rode gefermenteerde rijst te vermijden als u al één van deze volgende medicijnen slikt:
- statines of andere cholesterolverlagende medicijnen
- serzone (een antidepressivum)
- anti-schimmel medicijnen
- medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken , zoals cyclosporine
- de antibiotica erythromycine en clarithromycine
- protease-remmers voor de behandeling van HIV

Het is sowieso een geod idee om rode gefermenteerde rijst te nemen onder begeleiding van uw huisarts, vooral als u al voor een andere aandoening wordt behandeld of andere geneesmiddelen neemt.

Conclusie

Rode gefermenteerde rijst is een heel interessant supplement. Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat het kan helpen bij een heel gamma aan welvaartsziekten, vooral een te hoge cholesterolwaarde.
Het kan zeker de moeite te lonen om aan uw (huis)arts te vragen of u in plaats van de door hem/haar aanbevolen statines, rode gefermenteerde rijst mag nemen.
Met een overdaad aan wetenschappelijk bewijs voor de werking van RYR met minder nevenverschijnselen zou het geen moeite moeten kosten ipv statines over te gaan op rode gefermenteerde rijst.

Maar het allerbelangrijkste voor als u lijdt aan een te hoge cholesterolwaarde is om op uw voeding en lichaamsbeweging te concentreren.
Als u besluit om een RYR-supplement uit te proberen, zorg er dan voor dat het er een is van een betrouwbaar merk, waarbij u er zeker van kunt zijn dat de supplementen betrouwbaar en in orde zijn.