Niet kussen, maar glimlachen!

Niet kussen, maar glimlachen!

Een koortslip (in het Engels:cold sores ) ontstaat niet door koorts of verkoudheid, maar is een virusziekte die herpes sinplex virus type 1 (HSV-1) wordt genoemd. Een koortslip wordt meestal overgedragen door een kus en de meeste mensen lopen het als kind al op.

Wanneer iemand met HSV-1 wordt besmet, dringt het virus door de huid door op weg naar een groepje zenuwcellen, ganglion of zenuwknoop genaamd, waar het in winterslaap gaat en af en toe ontwaakt om dan een koortslip te veroorzaken.

Niet iedereen, die besmet is, krijgt een koortslip: sommigen hebben er nooit last van en lijken onbesmet. Het virus kondigt zichzelf aan door een rode geïrriteerde huid. Het virus beschadigt de huid zodra het zich vermenigvuldigt, waarbij meestal op de lip blaasjes ontstaan, waarna ze barsten en er een korstje ontstaat voor ze na ongeveer een week genezen.

Vanaf het moment dat de huid jeukt en rood wordt, is het virus openlijk aanwezig en wordt het verspreid, vooral zodra de blaasjes barsten. Zodra de blaasjes geheel genezen zijn wordt het virus niet meer verspreid. Een kleine groep mensen kan het dan nog steeds via speeksel verspreiden, zelfs wanneer ze geen zichtbare koortslip hebben.
Het virus blijft meestal wel op de lip aanwezig, ook al is er geen zichtbaar blaasje zichtbaar. Omdat het virus in speeksel overleeft, kan het ook overgedragen worden via keukengerei en glazen of bekers.
Wees voorzichtig als je zelf een koortslip hebt of bij iemand bent met een koortslip, zelfs als er geen zichtbare blaasjes te zien zijn. Kus niet, gebruik niet hetzelfde glas of dezelfde lepel voor deze te wassen.
Deel geen tandenborstels, lippenbalsem of lippenstift met iemand anders.
Vermijd orale sex om zo geen genitale herpes te ontvangen of over te dragen.
Was je handen vaak.
Dat zal de verspreiding van HSV-1 meestal wel verminderen, al is het nooit helemaal te voorkomen.
Een koortslip komt niet zo vaak op een ander lichaamsdeel voor maar het komt af en toe wel voor, met name op wangen, kin of neus.
De meeste mensen krijgen het steeds weer op dezelfde plek terug. Soms verspreidt het virus zich naar een ander lichaamsdeel, wanneer je de blaasjes aanraakt en dan een plekje op de huid aanraakt, waar zich een wondje bevindt of zich slijmvlies bevindt (mond, neus, genitali├źn).
Krab niet aan een blaasje en als je dat toch doet, was onmiddellijk je handen.
Vermijd ten koste van alles om je ogen aan te raken. Als HSV-1 in je ogen komt, kan het grote schade veroorzaken. Hoornvliesontsteking als gevolg van herpesinfectie is een van de de belangrijkste oorzaken van blindheid als gevolg van ooginfecties.

HSV-1 is met name gevaarlijk voor mensen met een zwak immuunsysteem zoals babies, peuters of mensen met kanker of HIV evenals eczeemlijders.
Een herpesinfectie kan voor mensen die aan een of meer van deze aandoeningen lijden, zelfs levensbedreigend zijn.
Babies kunnen de herpesinfectie ook oplopen tijdens de geboorte als de moeder genitale herpes heeft. Borstvoeding levert geen enkel gevaar op, zelfs niet bij een actieve koortslip.
Gelukkig gebeurt het het zelden dat een baby in de eerste zes maanden besmet raakt door herpes omdat het beschermd is door antilichamen tijdens de zwangerschap. Ziet u een koortslip bij een baby jonger dan 3 maanden, ga dan meteen naar de huisarts.
Bij zeer jonge kinderen kan het virus zich namelijk naar de hersenen of andere lichaamsorganen verspreiden waar het soms dodelijke gevolgen kan hebben.

Indien uw peuter of kind een koortslip heeft, was de handjes en probeer het dan er niet aan te laten zitten en laat ze 's nachts wanten te laten dragen. Laat ze geen speelgoed, drinkgerei of eetgerei met andere kinderen delen en ook geen andere kindjes kussen of knuffelen.
Blootstelling aan overmatig zonlicht kan een uitbraak uitlokken, daarom is een goede bescherming tegen de zon van belang.

De belangrijkste waarschuwing die we u willen geven is om babies, peuters of kleine kinderen nooit vol op de mond te zoenen en hen zo koortslip te bezorgen: glimlach liever naar ze en speel kiekeboe met ze!