Moedermelk voor de baby

Moedermelk voor de baby

Het is nog niet eens zo lang geleden dat in ziekenhuizen moeder en kind van elkaar gescheiden werden na de geboorte en het daardoor voor de meeste pas bevallen moeders vrijwel onmogelijk werd gemaakt om borstvoeding te geven. Het was zelfs zo erg dat ze werden aangemoedigd om flesvoeding te geven.

Gelukkig zijn de tijden wel veranderd omdat moedermelk toch echt het allerbeste is wat je aan een baby kan geven.
Moedermelk beschermt een baby tegen allerlei kinderziekten die een kind in het eerste levensjaar kunnen treffen. Hierdoor wordt de kans verhoogd dat een baby het eerste jaar overleeft en gezond blijft.
Een baby die borstvoeding krijgt, zal ook een betere band ontwikkelen met de moeder en andersom.
Op vrijwel magische wijze is moedermelk perfect afgestemd op het menselijke kind met precies de juiste formulering op de juiste tijd.
Een ander voordeel is dat moeders veel gemakkelijker de zwangerschapskilo's op een natuurlijke wijze kwijt kunnen raken als ze borstvoeding geven, omdat borstvoeding geven wel 500kcal per dag extra vergt.

In moedermelk zitten veel componenten die heel belangrijk zijn voor de ontwikkeling van een baby. Veel van deze componenten zijn niet of amper aanwezig in commerciële flesvoeding.

In moedermelk bevinden zich veel verschillende immunoglobulines ofwel antistoffen. De hoogste concentratie hiervan wordt aangetroffen in colostrum ofwel biest, wat de soort moedermelk is die alleen in de eerste drie tot 5 dagen na de geboorte wordt geproduceerd.
Immunoglobuline A (IGA) is een immunoglobuline die wel het gehele jaar wordt aangetroffen en die beschermt de oren, neus, keel en het hele darmkanaal van de baby. Het gehalte van IGA neemt toe wanneer de moeder wordt blootgesteld aan bepaalde virussen en bacteriën.

Een ander belangrijk bestanddeel is lactoferrine. Lactoferrine is een ijzerbindend eiwit, dat wel in moedermelk wordt aangetroffen, maar niet in flesvoeding.
Lactoferrine zorgt er voor dat bacteriën niet zo eenvoudig bij ijzer kunnen komen dat rondcirkelt in de ingewanden, waardoor het een sturende werking heeft op de darmflora daar slechte bacteriën dan minder snel een kans krijgen. Lactoferrine werkt als een natuurlijk antibioticum tegen bacteriën zoals stafylokokken (Staphylococcus) en E.coli.
Lactoferrine wordt in zeer hoge concentraties aangetroffen in colostrum, maar blijft gedurende het hele jaar aanwezig in moedermelk.

Moedermelk bevat ook een speciaal enzym, lysozym genaamd. Lysozym is een belangrijk spijsverteringsenzym dat in moedermelk tot wel 30x geconcentreerder aanwezig is dan in flesvoeding. Ofschoon het gehalte aan goede voedingsstoffen in moedermelk behoorlijk afhangt van hun voedingstoestand, blijft het gehalte aan lysozym constant wat een indicatie is voor het belang van dit ingrediënt. Lysozym heeft net als lactoferrine een sturende werking op het soort bacteriën dat gedijt in de darmen.

Moedermelk bevordert met name de groei van Lactobacillus-stammen, de goedaardige darmbacteriën die ervoor zorgen dat de groei van kwaadaardige ziekteverwekkende gram-negatieve bacteriën en parasieten wordt afgeremd. Er is een sterk contrast tussen babies die worden gevoed met moedermelk versus babies die opgroeien met flesvoeding. Babies die opgroeien met moedermelk hebben wel een 10x hogere concentratie aan lactobacillus-bacteriën in hun darmen dan babies die met flesvoeding opgroeien.

Moedermelk is ook hypo-allergeen omdat het precies is afgestemd op mensenkinderen. Koeienmelk zoals aanwezig in reguliere flesvoeding is bedoeld voor koeienkalfjes en wordt door het lichaam gezien als een lichaamsvreemd eiwit. Wanneer babies opgroeien met niet-menselijke melk, is er een grotere kans dat ze hier antistoffen tegen aanmaken. Voor sommige soorten flesvoeding wordt geitenmelk gebruikt, wat een iets minder problematische eiwitbron blijkt te zijn.
Pas een paar maanden later slaat dit om en kan het juist goed zijn om een kindje bloot te stellen aan lichaamsvreemde eiwitten.

Moedermelk bevat ook een vrij hoog aandeel carnitine. Ofschoon carnitine ook wordt toegevoegd aan flesvoeding, wordt carnitine in moedermelk beter opgenomen, zodat bij babies die opgroeien met moedermelk veel hogere hoeveelheden carnitine wordt aangetroffen. Carnitine is heel belangrijk om het vet in de voeding ook daadwerkelijk in energie om te zetten.

De vetten, die in moedermelk worden aangetroffen zijn heel divers. Zo zijn er de belangrijke vetzuren DHA en arachidonzuur. Deze vindt u niet of amper in de meeste soorten flesvoeding. DHA is extreem belangrijk voor de ontwikkeling van het brein en de ogen. Er is een groot verschil tussen babies die met borstvoeding danwel flesvoeding opgroeien.
Andere vetzuren die in moedermelk aanwezig zijn, zijn middellange en korte vetzuren, waarvan laurinezuur het belangrijkste onderdeel vormt.
Middellange vetzuren zijn belangrijk voor een goede spijsvertering en bevorderen de opname van andere belangrijke voedingsstoffen. Middellange vetzuren hebben ook een gunstige uitwerking op de bloedsuikerspiegel en beschermen tegen schadelijke bacteriën, schimmels, virussen en parasieten en beschermen aldus het kwetsbare onontwikkelde immuunsysteem van een pasgeboren baby.

Moedermelk bevat niet alleen vetzuren en eiwitten, maar ook een aanzienlijke hoeveelheid specifieke koolhydraten, die vallen onder de groep van oligosacchariden.
Oligosacchariden zijn een soort suiker die volop aanwezig is in moedermelk maar tot niet in flesvoeding.
Voorheen werd gedacht dat oligosacchariden niet belangrijk waren, omdat er zoveel van in de ontlasting verdwijnt. Ze blijken echter heel belangrijk te zijn in het beschermen van de darmen tegen schadelijke bacteriën. Bovendien zijn de oligosacchariden die wél worden opgenomen, zeer belangrijk voor een goede ontwikkeling van het immuunsysteem en een van de verklaringen, waarom babies die moedermelk krijgen een zoveel beter ontwikkelde weerstand hebben.

Alles bij elkaar genomen is het van het grootste belang voor een baby dat de moeder borstvoeding geeft, bij voorkeur een heel jaar lang.
Feitelijk is het enige grote nadeel van borstvoeding dat alleen de moeder het kan geven en het vooral in het openbaar voeden van een baby een ongemakkelijk gevoel kan bezorgen omdat het vinden van een afgeschermde en schone plek om dit te doen niet altijd even gemakkelijk is.
Het is heel belangrijk om u vrij te voelen en onbelemmerd uw kind de borst te kunnen geven wanneer u niet thuis bent.
Wees trots op het feit dat u uw baby datgene wil geven wat het het hardste nodig heeft en heb lak aan misprijzende ogen van onwetend publiek.

Een paar tips voor een moeder die haar kind van huis meeneemt en toch in het openbaar voeding wil geven: draag bovenkleding die het gemakkelijker maakt om een baby aan de borst te leggen of gebruik een speciale deken of draagband. Het gebruik van een draagband verbetert ook de binding met uw kind en is ook gemakkelijker dan een omvangrijke kinderwagen, wanneer u zich buiten de gebaande paden beweegt of in drukke menigtes.

Dan tot slot: als het ondanks alle pogingen niet lukt om (uitsluitend) borstvoeding te geven, voel u dan niet schuldig toch flesvoeding te kiezen, zeker niet als uw baby in groei achterblijft met borstvoeding! 
In de VS is zelfs een actiegroep ontstaan met de naam 'Fed is Best' nav het doorslaan in pogingen om uitsluitend borstvoeding te geven, zelfs als dat niet lukt omdat een baby die niet kan of wil drinken in korte tijd aan ondervoeding kan overlijden.