Hoe muggenoverlast tegen te gaan

Hoe muggenoverlast tegen te gaan

Zelden is er zoveel geklaagd over muggenoverlast dan juist afgelopen week: er is een muggenplaag uitgebarsten in Nederland en de landen om ons heen.
De oorzaak waarom zoveel bloeddorstige muggen op uw bloed uit zijn ligt er in dat muggen eitjes leggen in plasjes stilstaand water, wat zo weinig kan zijn als een regengoot met slechte afvoer, een lege plantenpot of drinkbak van uw huisdier.
In 14 dagen tijd of minder als het heel warm is, groeien muggenlarven uit tot volwassen mug, waarvan de vrouwtjes op zoek gaan naar bloed. De combinatie van enorm veel regen in juni en pal daarna zeer warm weer is de hoofdoorzaak voor de gigantische 'geboortegolf' aan muggen.

Wat valt er tegen muggenoverlast te doen? Daar de overgrote meerderheid vlakbij uw woning uit het ei kroop, kunt u er voor zorgen dat er zo min mogelijk water achter blijft op uw terrein na regenbuien door regengoten te reinigen en alles waar water zich in kan ophopen weg te halen of het water te verwijderen.

Ga in elk geval rond zonsopgang en -ondergang wanneer muggen het meest actief zijn, niet naar buiten zonder uw armen en benen volledig te bedekken met luchtige kleding en draag ook sokken en zonodig een hoed.
Luchtige kleding omdat muggen gemakkelijk dwars door nauw aansluitende dunne kleding heen kunnen prikken. Let speciaal goed op tijdens zonsopgang en zonsopgang omdat dit de tijd is dat de muggen het meest actief zijn.
Plaats in uw slaapkamer horren of wanneer dat niet kan, bevestig een klamboe boven uw bed.

Muggen worden het meest aangetrokken door uw huidgeur en ademhaling (CO2), die u als een soort geurpluim afstaat. Door een (krachtige) ventilator aan het werk te zetten, kunnen muggen u moeilijker vinden.
Wat uw huidgeur betreft, is het specifiek de geur van door huidbacteriën 'gefermenteerd' zweet wat muggen aantrekt.
Vaker en vooral 's avonds voor het slapen gaan douchen is geen overbodige luxe.
Trek ook vaker schone kleding en met name schone sokken aan, omdat muggen extra dol zijn op de geur van vieze voeten en sokken.

Qua supplementen blijkt specifiek inname van knoflook en vitamine B1 een voor muggen onaangename huidgeur te produceren.
Een andere methode om muggen af te stoten zonder muggenmiddelen te gebruiken is door een heerlijk geurende parfum over grote delen van uw lichaam te sprayen. Citronella, de klassieke muggenverdrijver werkt weliswaar beter, maar als de stank ervan u net als mij uit de slaap houdt, is parfum te prefereren. Parfum blijkt namelijk ook goed te werken, mits deze tenminste 6 uur lang te ruiken is.

Gebruik van specifiek muggendodende midddelen raden we af, tenzij de nadelen opwegen tegen de voordelen, dwz verblijf in gebieden, waar malaria- of zikamuggen worden aangetroffen. Mocht u toch gestoken worden, dan kunt u de jeuk wegnemen door er een paar minuten een ijsklontje tegen aan te houden.