Farmaceuten verhinderden onderzoek homocysteïne

28-09-2016
by Anthony Katgert

Geldbeluste farmaceuten hebben verhinderd dat de wetenschap inzag hoe belangrijk het aminozuur homocysteïne is in de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. De vitamines die homocysteïne verlagen zijn zo goedkoop dat de bedrijven er toch geen geld mee kunnen verdienen. Dat zegt wetenschapsjournalist Emily Yoffe in een al wat ouder artikel in Slate.

 Geld konden de bedrijven wel miljarden verdienen met dure cholesterolverlagende medicijnen. Vandaar dat de grote bedrijven door her gericht uitzetten van onderzoeksgelden de wetenschappelijke aandacht van het homocysteïne weghielden, en zoveel mogelijk richtten op cholesterol.

 De ontdekker van de schadelijke kant van homocysteïne, Kilmer McCully, verloor zijn onderzoeksgelden en zijn baan in Harvard toen hij voorstelde om homocysteïne verder te onderzoeken. Achteraf kreeg hij gelijk. Sommige wetenschappers denken nu zelfs dat homocysteïne een nogkrachtiger voorspeller voor hart- en vaatziekten is dan cholesterol. Daarnaast hebben onderzoekers het aminozuur ook in verband gebracht met beroertes en de ziekte van Alzheimer.

 Er zijn wel meer goedkope en effectieve middelen waarvan we de mogelijkheden niet van kennen, omdat de farmaceuten liever geld investeren in high tech paradepaardjes die geld in het laatje brengen. Zo vertelde onderzoeker Umberto Meduri de Wallstreet Journal dat hij geen geld kon krijgen voor zijn onderzoek naar de werking van steroïden tegen bloedvergiftiging, omdat Eli Lilly net een middel tegn sepsis op de markt had gebracht dat per kuur zevenduizend dollar kostte. Een kuurtje steroïden kost vijftig dollar.

 Eenzelfde verhaal gaat schuil achter de tegenwerking die de Australische artsen Barry Marshall en Robin Warren ondervonden toen ze beweerden dat de bacterie Heliobacter pylori maagzweren veroorzaakte. Dat strookte niet met de belangen van farmaceuten, die toen net kwamen met maagzuurbinders als Tagamet en Zantac.

 Er is echter een kentering. Overheidsinstellingen beginnen als het Amerikaanse National Institutes of Health (NIH) beginnen zich bewust te worden van het gat dat de farmaceutische giganten laten liggen. De NIH is daarom grootschalige studies begonnen naar suppletie met selenium en vitamine E als preventief middel tegen prostaatkanker, en de effectiviteit van kurkuma tegen het ontstaan van darmkanker.

Bron: Emily Yoffe. Teaching Old Drugs New Tricks. Slate via Slate.Msn.com, 5-6-2002.