Bescherm uw lichaam tegen veroudering

Bescherm uw lichaam tegen veroudering

Antioxidanten, iedereen heeft ervan gehoord, maar slechts weinig mensen weten, wat het precies zijn.
Antioxidanten zijn van nature aanwezig in fruit en groenten, evenals in bepaalde graansoorten, waar ze als functie hebben om de plant tegen insektenvraat te beschermen. Fruit en groenten met heldere, opvallende (ook donkere) kleuren bevatten de meeste antioxidanten, zoals bijvoorbeeld de alom bekende groenten en fruitsoorten als rode tomaten, blauwe bosbessen, paarse druiven, groene (en paarse!) boerenkool, gele maïs en oranje wortelen.
Exotische antioxidantbommen zijn de granaatappel, terwijl ook lekkernijen een bron van antioxidanten kunnen zijn, zoals groene thee, groene koffie, chocolade en cacao.
Een aantal vitamines en mineralen in voeding hebben ook anti-oxidantwerking, zoals vitamine A, C en E evenals beta-caroteen, lycopeen en selenium.
Een uitzondering op de regel dat antioxidanten uit voeding afkomstig zijn, is glutathion, wat een lichaamseigen en zeer krachtige antioxidant is, die door het lichaam zelf wordt aangemaakt. Zij het dan dat de grondstoffen wel weer uit voeding aangeleverd uit worden, zoals selenium en de twee essentiële aminozuren cysteïne en methionine.

Met het ouder worden krijgen de lichaamsweefsels steeds meer te lijden onder oxidatieve stress vanwege het oxidatieproces. Oxidatie treedt op wanneer moleculen in het lichaam elektronen afgeven aan elektrisch geladen deeltjes, die 'vrije radicalen' genoemd worden, die na verloop van tijd schade aan het cel-DNA aanbrengen, wat op een gegeven moment niet omkeerbaar is en tot ziekte leidt.
Om het niveau aan vrije radicalen op een acceptabel laag niveau te houden en gezond te blijven is het nodig een dieet te nuttigen, dat rijk is aan antioxidanten.
Met het ouder worden wordt de verdedigingslinie van het lijf tegen vrije radicalen en oxidatieve stress minder krachtig. Dan is het dubbel zo hard nodig om meer antioxidanten uit levensmiddelen tot je te nemen om zo ouderdomskwalen te voorkomen.
Een aantal factoren die tot een toename van vrije radicalen leiden, zijn afhankelijk van de leefstijl, zoals roken, drinken en zonnebaden. Andere factoren kunnen niet zo makkelijk ontlopen worden, zoals luchtvervuiling, infectie en blootstelling aan schadelijke stoffen en straling.

Antioxidanten kunnen de gezondheid bevorderen door vrije radicalen uit de weg te ruimen , waardoor een aantal gezondheidsvoordelen behaald kunnen worden, zoals bijvoorbeeld dat er minder rimpels in de huid ontstaan en de huid glad blijft en beschermd wordt tegen schade door zonnestralen.
Ofschoon het niet rechtstreeks bewezen is dat antioxidanten ook daadwerkelijk ziekten kunnen genezen kunnen ze wel ouderdomsziekten voorkomen, zoals kanker, hartkwalen, geheugenproblemen, problemen met de weerstand, staar , macula-degeneratie en dementie.

Elke antioxidant heeft zo zijn eigen specifieke werking. Beta caroteen uit wortelen is goed voor de ogen, lycopeen uit tomaat is goed voor de prostaat. Flavonoïden in thee, koffie, cacao en chocolade zijn goed voor het hart, terwijl de pro-anthocyaniden in veenbessen en appels goed zijn voor de urinewegen.

Omdat de werking van antioxidanten verloren gaat bij het neutraliseren van vrije radicalen is er steeds nieuwe aanvoer nodig uit een dieet dat rijk is aan antioxidanten.
Een dieet behoort een juiste balans te hebben van de verschillende soorten anti-oxidanten om zo in goede gezondheid te blijven. Het wordt aanbevolen om een gevarieerde voeding tot zich te nemen met verschillende soorten fruit, groenten en noten om er voor te zorgen dat u optimaal profiteert van alle antioxidanten die van nature voorhanden zijn.